tiistai 2. kesäkuuta 2015

53. Ohjeita kovin heikkokuntoisen liikunnan aloittamiseen

http://liikuntaa.blogspot.fi/2015/06/liikunnan-innon-ja-energisyyden.html
ja http://liikuntaa.blogspot.fi/2013/01/liikkumistapaohje.html
Älä rasita itseäsi liiaksi. Tee hyvältä tuntuvin tavoin tunnemotivaatiosi mukaan. Missään välissä ei saa tehdä niin, että tulisi yhtään ikävä olo tai kipua. Jos sellainen uhkaa, niin hellitä heti ja yritä paremmalla tavalla myöhemmin uudestaan. (Hellitettyäsi älä jää ihan limppuna paikoilleen vaan hetken päästä liikuksi hiljakseen edes ihan vähän käsiä ja jalkoja varovasti liikutellen, jottei tule ristiriitaa liikkumisen vireen ja paikoilleen jumiutumisen välillä.)
http://happinesstipsblog.blogspot.fi/2015/05/meditation.html

* * *

Tässä nämä kaikki tekstit lainattuina sivultani http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/03/terveet-elamantavat.html :

"Jollet ole pitkään aikaan liikkunut melkein ollenkaan, kuntosi on heikko. Vertaa silloin pienien liikunnan määrien tuomia tuntemuksia nuorempien vuosiesi rankempiin kokemuksiin, esim. pientä liikunnan määrää 5km reippaaseen kävelylenkkiin, niin ymmärrät palautumistasi paremmin ja osaat arvioida sen tahtia ja sopivaa uuden liikunnan määrää. Jos esim. kiinnostuneen alun jälkeen menetät mielenkiintosi viikoksi, niin liikkuminen vain väsytti ja viikon verran palaudut ja sitten tas haluat lähteä aurinkoiselle ilmalla kävelylle tai liikkua jotenkin muuten kivasti. Ajan myötä askel askeleelta kunto kasvaa niin kuin ennenkin.

 (Sivulta http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/06/ohjeita-kovin-heikkokuntoisen-liikunnan.html linkkeineen:)
"Älä rasita itseäsi liiaksi. Tee hyvältä tuntuvin tavoin tunnemotivaatiosi mukaan. Missään välissä ei saa tehdä niin, että tulisi yhtään ikävä olo tai kipua. Jos sellainen uhkaa, niin hellitä heti ja yritä paremmalla tavalla myöhemmin uudestaan. (Hellitettyäsi älä jää ihan limppuna paikoilleen vaan hetken päästä liikuksi hiljakseen edes ihan vähän käsiä ja jalkoja varovasti liikutellen, jottei tule ristiriitaa liikkumisen vireen ja paikoilleen jumiutumisen välillä.)"

 "Lainaus kevätaiheisesta kirjoituksestani blogissani http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/02/vuodenkierto-ja-henkinen-hyvinvointi.html
"Ei nää niin kummosia ole nää minun kevätnäkemykset, että puhti ja hyvä mieli vuodenaikaan nähden olisi ihan vain siitä, vaan on liikuntaharrastuksella merkitystä Ja se ei ole niinkään tietty määrä liikuntaa kuin liikunnan harrastamisesta nauttiva olo ja jaksavaisuus, vaikkei liikuntaa olisi niin paljon. Ei siis edustusliikuntaa vaan jokin itsestä kiva laji ja edustavuus, jos sitä tarvitaan, tulee muuna aikana liikunnan tuomasta hyvästä mielestä, jaksavaisuudesta, kivemmasta ulkonäöstä, toimeliaisuuden keveämmyydestä yms. Jos kunto on heikko, noon sitä voi kasvattaa kivalla liikunnalla tai siihen tapaan kuin kevätväsymysksestä kerroin valon suhteen, niin ihan vain jollakin liikunnalla siihen tapaan, mutta vapaamuotoisesti."
"Lisääntyvä valon määrä tuo enemmän virikkeitä, enemmän tilaa toimeliaisuudelle, samoin lisääntyvä lämpö ja lumen alta paljastuva maa on täynnä kaikenlaista katseltavaa ja koettavaa, mutta vähemmän ennen varsinaista kesän alkua. Katseleminenkin vaatii voimia (huomionkäyttöön, ryhtiin, eloisuuteen, tunteidenmukaisuuteen ja innokkuuteen liittyvä lihaksisto), samoin ulkona liikkuminen ja puuhastelu rauhallisemmin sisätiloissa pitkälti elettyjen talvikuukausien jälkeen, ja niin keväällä tulee monelle kevätväsymystä. Sen sijaan, että yrittäisit kerralla saada kevät vaihteen päälle, niin jos valo väsyttää ja ulkona on vielä kylmä ulkoilla, niin joskus aurinkoisena hetkenä katsele muutaman sekunnin verran auringonpaisteläikkiä, valon eloisuutta ja jää sitten sulattelemaan tuota mukavaa tuntemusta sen sijaan, että yrittäisit heti olla pitkään virkeä. Väsyneenä vaipuu horteeseen, mutta pienissä pätkissä hyvällä motivaatiolla kevät on kiva ja tuo voimia ja viikon parin päästä olet virkeänä koko päivän ja nautit keväästä. Myös ulkoilla voi pienissä pätkissä: ota muutama askel kiemurtelevaa polkua pitkin ja katsele, mitä maan alta on paljastunut, luonnon vuodenaikoja ja villin luonnon karua elinympäristöä, sen moninaisuutta ja sitä ympäristöä, jossa hyönteiset ja linnunpoikaset pian elävät. Toisena kertana voit ulkoillessa kulkea muutaman tuollaisen pätkän ja muutaman päivän päästä ulkoilla pidempäänkin, jos sää on aurinkoinen. Talvisaikaan helmikuussa pikemminkin musitellaan elämää ja elämänviisautta, pondeerataan, vietetään aikaa sisällä kaikenlaisen hyvin itselle sopivan tekemisen merkeissä, ja niin kevään tulo avaa uuden rikkauden, kun mahdollisuuksia on monia, tekemistä ja sen rikkautta, sen mielekkyyttä hiljaiseloon nähden on aina vain enemmän, lisääntyvien toimintamahdollisuuksien myötä sää nostaa meiningin konreettisesti sellaisiin korkeuksiin, joista talvella vain haaveiltiin. Luonto, aurinko, lämpö, liikunta, toimeliaisuus ja yhteisön toimeliaisuus ulkona pihapiirissä tuovat elämään hyväätekevää sisältöä ja valmistavat nauttimaan aina vain lämpimämmistä säistä ja katselemaan kesän vehreyttä.""




"Tässä laatimani paljon onnellistuttava kaikille sopiva liikunnallisia lahjoja kasvattava ohje:
"Do not make plans about how to move but decide each second and each fraction of a second anew what right now feels like the best idea about where to move, how to move, in which style, in which attitude, in which mood, with how much eager interest and quickness resulting from that or relaxed awareness or emotionally motivated force,... So you change all the time, your plans change and you learn to pick each fraction of a second just the things that you like best right then to be your goalsetting right then in practice in your movements. So you feel happy and fulfilled. Be wary of boredom and habits."
http://happinesstipsblog.blogspot.fi
Ehkä tusinan urautumattoman kokeilukerran tuoman kokemuksen myötä tämä liikkumistapaohje yleistyy elämänohjeeksi muille elämänaloille ja auttaa Sinua yltämään jatkuvasti parhaimpaasi, tai ainakin melkein. Et siis jää käytännön olosuhteittesi sanelemalle laatutasolle, vaan yllät haaveenasi olevaan tyylilajiin arjessasi."


"Meditation
Sometimes when you have a moment or two extra time and you spend it wandering and looking around, those moments feel like a richer time, rich with experience, multiple sensations and feelings. That is like meditation i.e. a way to happiness and skill. Those richer moments have something to do with it being just a few moments and not some long lasting labour. Something to do with it being like a twinding path from one experience to another, then to next ones and so on. A way to happier life if you can find it. "
(Lähde: http://happinesstipsblog.blogspot.fi/2015/05/meditation.html )"


Liikunta on fyysinen rasitus. Sen jäkeen voi olla kankea ja uupunut olo, heikkokuntoisella pitkään. Siihen auttaa, kun lepää, on kropalle mukavasti kuin sohvassa, myös liikkuessaan, ja syö terveellisesti, rasituksen tunteen myötä tuhdimmin, ruokaympyrän mukaan ja etenkin tuoreita hedelmiä, vihanneksia yms, etenkin jos on yhtään se olo, että vilustuinkohan tai olenko ehkä sairastumassa, niin esim. appelsiinin vitamiinit auttavat ihan niin kuin vilustuttuaankin, mutta siis fyysisen rasituksen toipumisvaiheessa samoin. Ei ole hyvä jäädä ihan kankeasti paikoilleen vaan liikuskella hiukan siihen tapaan kuin tämän blogin myöhemmässä kohdassa 106. Liikkuvuuden ja kunnon ylläpitämisestä  24.8.2015  http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/08/liikkuvuuden-ja-kunnon-yllapitamisesta.htmln neuvon, ja ylipäätään niin kuin tuo hyvän olon ja liikkuvuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti